Vakantieverhuur in een VvE
De kerstvakantie komt er weer aan. Veel mensen gaan er lekker op uit. Een actueel onderwerp dat wij vaak rond een vakantieperiode terug zien is het verhuren van een appartementsrecht. Het geeft natuurlijk een leuk idee; u gaat op vakantie en tijdens uw vakantie krijgt u van toeristen huurinkomsten binnen. Daarnaast maken website zoals Airbnb en Wimdu het steeds eenvoudiger om een woning in een mom van tijd om te toveren in een waar hotel. Maar let erop dat dit niet zomaar kan. In dit artikel geven wij een aantal aandachtpunten weer waar u aan moet denken bij het verhuren van uw woning in een VvE voor een korte periode.
In eerste instantie moet u de splitsingsakte erop neer slaan om te zien of het verhuren van een appartement wel toegestaan is. Het ligt namelijk aan de bestemming van het appartement of het ook daadwerkelijk mag. In de meeste gevallen is de bestemming van een appartement wonen. In dit geval is het niet toegestaan om een woning voor vakantieverhuur te gebruiken. Dit betekent echter niet altijd dat u niet kan verhuren. In sommige aktes wordt namelijk aangegeven dat dit punt besproken kan worden in de ALV. Er wordt dan om toestemming gevraagd aan de leden om van de bestemming af te wijken.
Naast dat de vergadering toestemming moet geven gelden er in iedere gemeente andere regels voor vakantieverhuur. Zo kan het toegestaan zijn om maar een beperkt aantal dagen per kalenderjaar te verhuren. In Amsterdam en Rotterdam mag je bijvoorbeeld niet meer dan 60 overnachtingen per jaar verhuren en moet de toeristenbelasting worden afgedragen. Daarnaast mag er geen overlast ontstaan voor de buren en moet de woning voldoen aan alle brandvoorschriften uit het Bouwbesluit.
Verder is het van belang om de verzekering op de hoogte te stellen van vakantieverhuur. Bekijk hiervoor ook de polisvoorwaarden van de opstal,- en/of inboedelverzekering. Hier staat vaak meer informatie in over vakantieverhuur. Maar het is ook van belang om te weten of de aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking biedt bij tijdelijke verhuur.
Ten slotte willen we u als tip mee geven om alle afspraken met de huurder goed en duidelijk vast te leggen. Leg besluiten goed vast en laat alles ondertekenen, zodat u niet achteraf voor verassingen komt te staan.
Neem contact op
Meer weten over wat JNS voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact met ons op!