Voorkom een extra factuur bij aankoop appartement
Op de boekhoudafdeling van JNS Vastgoed en VvE Vastgoed wordt helaas soms ondervonden dat niet alle appartementseigenaren zich tijdig houden aan het betalen van de maandelijkse bijdrage voor de VvE. Deze bedragen vormen vaak voor een vereniging de enige inkomstenbron, waarmee het reilen en zeilen van de vereniging wordt betaald.
Indien een niet-betalende eigenaar voornemens heeft om zijn appartement te verkopen, dan wordt het soms lastig om het bedrag uiteindelijk terug te vorderen. Hij is immers niet verplicht zijn nieuwe adres aan het bestuur of de beheerder kenbaar te maken. Daarom is er in de wet opgenomen dat zowel de nieuwe als de oud-eigenaar hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het betalen van de achterstallige bijdragen. Dit kan echter alleen als de achterstand opgenomen is in de akte van levering bij de verkoop van de woning.
Men denkt er vaak niet bij na dat als je een appartement koopt, je op kan draaien voor een schuld van iemand anders. Het ideale scenario is natuurlijk dat iedere VvE een goed onderhoudsplan heeft en geen achterstanden, de praktijk wijst helaas vaak anders uit.
Voor welke schulden u aansprakelijk gesteld kan worden hangt af in welk jaar en moment u de woning koopt. Als koper bent u aansprakelijk voor het lopende en het voorgaande boekjaar. Koopt u deze maand (april 2018) een woning, dan bent u voor heel het boekjaar 2017 en de eerste drie maanden van 2018 aansprakelijk en kunnen de achterstanden op uw verhaald worden.
Wij adviseren daarom iedere koper om bij de koop van een appartement van tevoren na te gaan of er achterstanden zijn bij de VvE. De makelaar kan deze documenten opvragen. Want u wilt er natuurlijk niet pas bij de notaris achter komen dat u nog een (behoorlijk) bedrag moet (bij)betalen. Immers de bedenktijd van de koopovereenkomst is dan al verlopen.
Neem contact op
Meer weten over wat JNS voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact met ons op!